Blog

Blog


Ruta en bicicleta per passar el dia en família recorrent el riu la Tordera

La Tordera és un riu que neix al Montseny i que passa per les comarques del Vallès Oriental, Osona, la Selva i el Maresme. Al llarg dels seus 61,5 quilòmetres de llargada s'hi pot practicar senderisme a través de l'anomenada ruta de la Tourdera, que també es pot fer amb bicicleta, trobant diversos observatoris a la seva desembocadura, entre Malgrat de Mar i Blanes, per observar la fauna que hi viu, en especial les aus.

La baixada de la temperatura convida a agafar les bicicles i sortir a pedalar. Avui us convidem a resseguir la llera de la Tordera. Tordera és el municipi pel qual el riu arriba al Maresme, pel que aquí comença la nostra ruta.

Pedalant a la vora del riu

La ruta comença davant del pont de Ferro, on s'hi pot veure el plafó de la ruta i una banderola, i la major part recorre el passeig fluvial de la Tordera en direcció a Palafolls, amb 6,8 quilòmetres de longitud. Té un desnivell de pujada de només 11 metres, pel que és una excursió ideal per passar un dia en família, aprovada per la iaia del Maresme!

Aquest tram passa pel polígon industrial d'en Puigverd i per un bosc on es pot descansar, i molt a prop també del camp de vol de Palafolls. Podràs veure com s'enlairen i aterren les avionetes!

La primera parada és el municipi de Palafolls, on es pot aprofitar per visitar el castell de Palafolls que es troba a 1,4 quilòmetres. Això si, cal estar en bona forma física, ja que hi ha més desnivell per arribar-hi pedalant. Les vistes, però valen la pena!

Després de descansar, ens posa’t en marxa per fer un nou tram, aquest cop des de Palafolls fins a Malgrat de Mar, d’uns 7 quilòmetres. El punt d'inici és l'encreuament entre l'avinguda Pau Casals i l'avinguda de la Ribera de la Burgada, on se situa el plafó de la ruta. En aquest cas no hi ha desnivell, pel que continua sent ideal perquè el faci tota la família.

Castell de palafolls

Palauet

El recorregut passa pel Palauet i la biblioteca, dos edificis singulars dissenyats per l'arquitectes de prestigi que de ben segur t’agradaran. La biblioteca pren el nom del seu dissenyador, Enric Miralles, qui la va concebre com un espai semienfonsat sota terra i com una única habitació enorme coberta de voltes. L'arquitecte japonès Arata Isozaki és l'artífex del Palauet, un pavelló amb una coberta sinuosa ben cridanera i una forma completament rodona. Es tracta d'un dels edificis més atípics del Maresme!

Desembocadura de la Tordera i avistament d’aus

Resseguim la ruta de la Tourdera i abans de girar per anar cap al nostre destí, Malgrat de Mar, seguim recte per arribar a la desembocadura de la Tordera, on hi trobarem un punt d'observació privilegiat anomenat Aguait de la Llacuna. Es tracta d'un espai natural únic on podrem observar un gran nombre d'espècies, ocells, peixos, amfibis i rèptils. També la zona on conflueix el riu amb el mar Mediterrani, una visió poc usual. Recomanem portar prismàtics per poder veure els animalons des de les finestres de l'observador. I, sobretot, cal evitar fer xivarri per no espantar-los. Shhh!

En aquest punt no et farà falta el banyador: doncs l'espai està protegit per la diversitat d'espècies de fauna i flora, pel que no et podràs banyar. Però després d'un dia en família fent esport en bicicleta i gaudint de la natura, és hora d'anar cap a Malgrat per acabar la ruta. I si teniu calor, aquí sí que us podeu refrescar a la platja!

Heu passat pels dos trams de la Tourdera que passen pel Maresme, heu vist les espècies autòctones i heu passat per alguns dels elements arquitectònics singulars dels municipis, un dia ben complet!

La ruta es pot fer també a peu, en una marxa senderista que podeu consultar al perfil de Wikiloc del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Hi ha més d'un centenar de rutes que podeu completar un cop hagueu fet la del Tourdera!

 

Compartir